Menssäkra jobbet
Publicerat 7 februari 2022
En fräsch toalett, tillgång till mensskydd på jobbet och möjlighet att kunna sitta ner vid mensvärk. Det är några saker som underlättar för menstruerande kvinnor på jobbet.
Endast sju procent av svenskarna uppger att det finns mensskydd på deras arbetsplats. Samtidigt anser nära hälften (48 procent) att det borde finnas, enligt en undersökning från Essity.
Rebecka Hallencreutz är grundare av den ideella och partipolitiskt obundna organisationen Mensen som bland annat jobbar med att sprida kunskap och förändra attityderna kring mens i arbetslivet.
Beroende på bransch
– Vår erfarenhet är att det är väldigt uppskattat om det finns tillgång till mensskydd på jobbet. Men det handlar inte bara om infrastrukturen utan det är också en attitydfråga. Att bara sätta upp en behållare räcker inte om man inte får rast för att byta mensskydd, säger hon.
Hur väl det fungerar för menstruerande kvinnor på jobbet beror på i vilken bransch man jobbar i, enligt Rebecka Hallencreutz.
– I byggbranschen händer det att man bara har tillgång till en sunkig bajamaja där det inte finns någon papperskorg eller rinnande vatten så att man kan tvätta händerna, säger hon.
Förra året lanserade organisationen Mensen en checklista för en skyddsrond där frågor kring mens finns med. Syftet är att mensperspektivet ska inkluderas i det vanliga arbetsmiljöarbetet.
– Man kan tänka på det på samma sätt som att någon har en allergi eller hantera det på samma sätt som att ergonomifrågan alltid finns med, säger Rebecka Hallencreutz.
Menssäkra arbetsplatsen
- Se till att det finns mensskydd att tillgå i anslutning till toaletterna alternativt att det finns en tydlig hänvisning var de finns att hämta.
- Toaletter ska vara utrustade med handfat, rinnande vatten och papperskorg.
- Se över arbetsbelastningen så att anställda har möjlighet att gå på toaletten eller ta en vilopaus vid behov.
- Säkerställ att chefer och HR-avdelning har kunskap om mens och om mensrelaterade sjukdomar som endometrios.
- Jobba för ett öppet och stöttande samtalsklimat där det känns bekvämt att prata om hur man mår.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.