Hoppa till huvudinnehållet
Arbetsmiljöarbete

Menssäkra jobbet

En fräsch toalett, tillgång till mensskydd på jobbet och möjlighet att kunna sitta ner vid mensvärk. Det är några saker som underlättar för menstruerande kvinnor på jobbet.

Endast sju procent av svenskarna uppger att det finns mensskydd på deras arbetsplats. Samtidigt anser nära hälften (48 procent) att det borde finnas, enligt en undersökning från Essity.

Rebecka Hallencreutz är grundare av den ideella och partipolitiskt obundna organisationen Mensen som bland annat jobbar med att sprida kunskap och förändra attityderna kring mens i arbetslivet.

Beroende på bransch

– Vår erfarenhet är att det är väldigt uppskattat om det finns tillgång till mensskydd på jobbet. Men det handlar inte bara om infrastrukturen utan det är också en attitydfråga. Att bara sätta upp en behållare räcker inte om man inte får rast för att byta mensskydd, säger hon. Foto: Ellika Henrikson

Hur väl det fungerar för menstruerande kvinnor på jobbet beror på i vilken bransch man jobbar i, enligt Rebecka Hallencreutz.

– I byggbranschen händer det att man bara har tillgång till en sunkig bajamaja där det inte finns någon papperskorg eller rinnande vatten så att man kan tvätta händerna, säger hon.

Förra året lanserade organisationen Mensen en checklista för en skyddsrond där frågor kring mens finns med. Syftet är att mensperspektivet ska inkluderas i det vanliga arbetsmiljöarbetet.

– Man kan tänka på det på samma sätt som att någon har en allergi eller hantera det på samma sätt som att ergonomifrågan alltid finns med, säger Rebecka Hallencreutz.

TIPS

Menssäkra arbetsplatsen

  • Se till att det finns mensskydd att tillgå i anslutning till toaletterna alternativt att det finns en tydlig hänvisning var de finns att hämta.
  • Toaletter ska vara utrustade med handfat, rinnande vatten och papperskorg.
  • Se över arbetsbelastningen så att anställda har möjlighet att gå på toaletten eller ta en vilopaus vid behov.
  • Säkerställ att chefer och HR-avdelning har kunskap om mens och om mensrelaterade sjukdomar som endometrios.
  • Jobba för ett öppet och stöttande samtalsklimat där det känns bekvämt att prata om hur man mår.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Arbetsmiljöarbete

Senaste om Hälsa